Kävijimääriä tulee verrata edellisvuosien vastaaviin aikoihin

Kävijämäärien kehitys

Oletko epätoivoisesti syönyt kynsiäsi, kun kävijämäärät laskevat? Meneekö usko bloggaamiseen tai mielestäsi laadukkaan sivuston ylläpitoon?

Yläpuolinen graafi kuvaa erään sivustoni kävijämäärien kehittymistä kolmen viime vuoden aikana. Sivusto on käytännössä saanut alkunsa sinisen viivan ensimmäisessä pisteessä. Sininen kuvaa vuotta 2008, oranssi vuotta 2009 ja keltainen kuluvaa vuotta 2010. Ensimmäinen vuosi oli nousua käytännössä kuukaudesta toiseen, minkä selittää sivuston tuoreus ja suhteellisen hidas, mutta tasainen sisällön tuotanto. Sisältöä ei kuitenkaan ollut järin hirveästi alkuun, joten on täysin luonnollista, että nousua oli jatkuvasti.

Mitä jos olisin masentunut kävijämäärien suhteen viime elokuussa, kun kävijöitä oli huomattavasti heinäkuuta vähemmän? Osittain saatoin jopa lopettaa juurikin noihin aikoihin kyseessä olevan sivuston päivittämisen. Kuitenkin olisi väärä yhteenveto päätellä, että sinne meni kävijät, sillä sivustolla sattumalta on paljon sisältöä, jota haetaan paljon kesällä.

Näin parin viime vuoden pohjalta on jo helpompi arvioida tulevaa kevättä ja kesää. Maaliskuussa on mahdollisesti odotettavissa jonkin asteinen piikki kävijämäärissä, jonka jälkeen kävijät nousevat huippuunsa heinäkuussa.

Heinäkuun jälkeen kävijämäärät putoavat! Vai putoavatko? Miksei tänä vuonna ollut elokuussa niin suurta pudotusta? Analysoin keväällä statistiikoista sitä, millainen sisältö oli kävijöitä kiinnostanut syksyn 2009 tullessa. Tämän pohjalta tuotin sisältöä, joka vastaa  arvelujani syksyisten kävijöiden mielenkiinnosta. Testini osoitti, että kävijäämääriä lienee mahdollista tasoittaa tällä tavalla. Mitä hyötyä siitä sitten on? Sen voi jokainen päätellä omien ajuriensa pohjalta itse. Kävijämäärätkään kun eivät välttämättä ole sidoksissa rahallisiin tuottoihin.

Väitteeni onkin, että kävijämääriä tulee verrata edellisvuosien vastaaviin aikoihin. Vain näin voi mielestäni saada totuudenmukaisen kuvan sivuston kävijäämäärien kehittymisestä ja mahdollisten hälytysrajojen asettamisesta.

Tällainen ajatusmalli ei kuitenkaan toimi ihan minkä tahansa alan sivustolla, vaan vain sellaisten jonka sesongit ajoittuvat vuodesta toiseen samaan ajankohtaan. Esimerkiksi jokin vuvuzela-torvia käsittelevä sivu saattoi viime kesän jalkapallon MM-kisojen aikaan kerätä moninkertaiset määrät kävijöitä suhteessa siihen, mihin sillä tulee enää ikinä olemaan potentiaalia tulevaisuudessa.Paluuviiteosoite

Kommentoi